VPN proxy anoniem surfen

VPN & Proxy
Anoniem surfen op het internet kan met zowel een proxyserver als met een VPN. Proxy betekent in het Engels ‘gevolmachtigd tussenpersoon’ en VPN staat voor Virtual Private Network.

Proxy server

Een proxy server is een computer die als tussenpersoon fungeert. Als je anoniem wilt surfen op het internet en hiervoor niet wilt betalen dan kan je een proxy server best geschikt zijn. De proxy verbergt je IP adres als je websites bezoekt. Er zitten echter een paar nadelen aan het gebruik van de gratis proxy. Veel websites die handig zijn met JavaScript en Flash kunnen wel degelijk je echte IP nummer achterhalen. Ook blokkeren ze regelmatig de toegang: ze willen geen bezoekers van open Proxy’s. Bovendien is het HTTP verkeer niet versleuteld waardoor je provider en overheid toch kunnen zien wat je bezocht hebt.

Anoniem surfen op een VPN

Met een VPN kan je ook anoniem surfen maar dan veel veiliger als op een open proxy. De gegevens worden namelijk direct versleuteld verstuurd van je computer naar de VPN waarna ze ingepakt in een pakketje anoniem naar het internet worden verstuurd. Instanties en hackers kunnen je activiteiten niet achterhalen en je kan anoniem downloaden. Werken op je laptop op een vliegveld, hotel of in de horeca is heel wat veiliger op een VPN dan op een gratis Wifi hotspot. Deze veiligheid heeft wel een prijskaartje: er moet meestal voor betaald worden.

Top 5 VPN’s

Het is natuurlijk wel zaak om een goede VPN uit te kiezen. Het computermagazine PCMweb heeft in 2014 een top 5 samengesteld van hun favoriete VPN’s.
Op nummer 1 stond het bedrijf PrivateInternetAccess.com dat bijna 2100 servers heeft in 22 regio’s wereldwijd. In Nederland heeft PrivateInternetAccess.com maar liefst 231 servers (ter vergelijking in Duitsland 29, Frankrijk 30 en in Londen 81). Er wordt geen informatie over gebruikers opgeslagen. Goedkoopst is als je per jaar betaalt ($40). Per maand afrekenen kost $7 en per half jaar $36. Tweede keus van PCMweb was IPVanish ($8.50 per maand, $66 per jaar). IPVanish heeft ongeveer 130 servers wereldwijd waarvan 12 servers in Nederland. Op nummer 3 staat VyprVPN van het bedrijf GoldenFrog.com.
Ze adverteren dat ze het snelste VPN hebben met 45 servers die geheel in eigen beheer zijn (en niet gehuurd) met 200,000+ IPs. Een verbinding voor 1 toestel kost $10 per maand of $80 per jaar. Een verbinding voor 2 apparaten is $15/maand en $100/jaar. Op nummer 4 staat Cyberghostvpn.com dat ook een gratis variant aanbied met een redelijke snelheid (4 servers in 4 landen). Met de betaalde versie van Cyberghostvpn ($5/maand of $50/jaar) heb je een fullspeed verbinding en de keus uit 424 servers in 29 landen. Op nummer 5 tenslotte staat het gratis netwerk van Tor dat je verkeer goed versleuteld. Het grootste nadeel van het netwerk van Tor is de relatief langzame snelheid.