Werken in de cloud

Cloud types

– publieke cloud
– private cloud
– hybride cloud
– community cloud

Bij een publieke cloud wordt de server met honderden andere websites gedeeld. De functionaliteiten op een publieke cloud zijn standaard. Een private cloud is de beste keus voor een bedrijf maar ook het duurst. Veel kleinere bedrijven kiezen voor een hybride cloud oplossing. Hierbij staan bedrijfskritische applicaties op de eigen server in het bedrijf of op een private cloud. De minder gevoelige data staan op een publieke cloud.
Organisaties kunnen ook kiezen voor een community cloud waarbij de server gedeeld wordt met een beperkt aantal gelijksoortige ondernemingen.

Datacenter providers

Grote providers van datacentra zijn KPN, BT.com, Telecitygroup, Interoute, Interxion, Level3 en Easynet.

Certificaten

Het is aangeraden om alleen providers uit te kiezen die certificaten hebben zoals het verplichte ISO 27001 certificaat voor informatiebeveiliging. Een andere belangrijke beveiligingsstandaard is PCI-DSS (Payment Card Industry – Data Security Standard. In een artikel op Computable stond wel dat klanten zich niet blind mogen staren op het ISO 27001 certificaat. De provider weet al lang vantevoren wanneer er een audit komt en kan zich hierop voorbereiden. Het STAR certificeringsprogramma biedt een stuk meer veiligheid en bestaat o.a uit een audit door een onafhankelijke derde partij.
Er zijn slechts weinig providers in Europa die het STAR certificaat hebben ondermeer vanwege de hoge kosten.

KPN IT Consulting & Cloudstore

KPN It consulting is een belangrijke aanbieder op de Nederlandse markt. Het bedrijf is niet het goedkoopst maar staat bekend om zijn betrouwbaarheid en deskundigheid. Specialisatie zijn de sectoren onderwijs, financiele diensten, overheid, gezondheid en industrie. In het onderwijs helpt KPN o.a met een integrale aanpak om digitale vaardigheden te ontwikkelen bij docenten. Ook is er advies en begeleiding bij het introduceren van het Nieuwe Werken. Met een virtuele werkplek hebben medewerkers en leerlingen altijd toegang tot hun digitale lessen, agenda en bestanden. In de publieke sector kunnen geïntegreerde ICT-toepassingen de bedrijfsvoering ondersteunen en wordt informatie veilig op grote datacentra bewaard. In de Cloudstore kunnen diensten direct afgenomen worden.
Een complete online werkplek met Zakelijk Office 365 Standaard kost €15 maand en een Internet Veiligheidspakket voor 5 pc’s en 5 smartphones is €20/maand.

Grote ondernemingen

Volgens een artikel in de Telegraaf (december 2014) werkt de helft van de grote bedrijven (meer dan 250 medewerkers) in de cloud. In het MKB is dit een kwart (25%). Boekhoudsoftware en de opslag van gegevens worden vooral online bewaard. Bedrijfsgevoelige informatie wordt nog heel vaak in de eigen beheer gehouden. De cijfers van het onderzoek kwamen van het CBS.